תחום המיזוגים והרכישות נמצא בלב הפעילות הכלכלית הישראלית, כאשר 47 משרדי עורכי דין מתמחים בייצוג גופים מקומיים ובינלאומיים בעסקאות מיזוג ורכישה. הדירוג השנתי לשנת 2025 מציג תמונה של תחום אליטיסטי שבו המשרדים הגדולים והמתמחים ביותר מתחרים על עסקאות של מיליארדי שקלים, עם גורניצקי GNY שמחזק את מעמדו לאחר מיזוג עם הורן ושות'.
בקצרה
- 47 משרדים מתמחים במיזוגים ורכישות בישראל ובעולם
- 19 משרדים בקבוצת העלית – הריכוז הגבוה ביותר של משרדים מובילים
- גורניצקי GNY מחזק מעמדו לאחר מיזוג עם הורן ושות' בתחילת 2025
- התחום כולל ייצוג בעסקאות מקומיות ובינלאומיות מורכבות
- אליטיסטי – פחות משרדים מתחרים על העסקאות הגדולות ביותר
המיזוג המשמעותי בתחום
תחילת שנת 2025 סימנה אירוע משמעותי בתחום המיזוגים והרכישות עם המיזוג בין גורניצקי לבין הורן ושות'. המיזוג יצר את גורניצקי GNY, שמופיע בקבוצת העלית ומחזק את מעמדו כאחד המשרדים המובילים בתחום.
מיזוג זה אירוני במיוחד – משרד המתמחה במיזוגים ורכישות מבצע בעצמו מיזוג כדי להתחזק בתחום. הצעד מעיד על התחרותיות הגבוהה בתחום ועל הצורך במשאבים נרחבים כדי להתמודד עם עסקאות מורכבות ורב-תחומיות.
קבוצת העלית: הריכוז האליטיסטי
קבוצת העלית כוללת 19 משרדים – מספר יחסית קטן שמעיד על האליטיסטיות של התחום. כל המשרדים הגדולים נמצאים כאן: מיתר המוביל הכללי, הרצוג פוקס נאמן השני, גולדפרב גרוס זליגמן השלישי, ופישר הרביעי.
ארנון תדמור-לוי החמישי, נשיץ ברנדס אמיר התשיעי, פירון השביעי, ושבלת השמיני מופיעים גם בקבוצת העלית. ש. הורוביץ ושות' העשירי מחליט את רשימת הענקים שמתמחים בתחום.
לצד הענקים, קבוצת העלית כוללת משרדים מתמחים כמו EBN – ארדינסט בן נתן טולידאנו, אגמון עם טולצ'ינסקי, וברנע ג'פה לנדה. וקסלר ברגמן וליפא מאיר ושות' מופיעים גם ברשימה המכובדת.
נוכחות בינלאומית ומקומית
התחום מאופיין בשילוב של משרדים ישראליים עם נוכחות בינלאומית לצד משרדי בוטיק מתמחים. GT-גרינברג טראוריג מייצג את הנוכחות הבינלאומית המובהקת בתחום, עם קשרים למשרד האמריקני הגלובלי.
אפשטיין רוזנבלום מעוז (ERM), עמית פולק מטלון ושות', וצמח שניידר ושות' מייצגים את המשרדים המתמחים שהצליחו להגיע לקבוצת העלית בזכות המומחיות הספציפית שלהם בתחום.
המובילים הבולטים: מומחיות מוכחת
קבוצת המובילים הבולטים כוללת 15 משרדים עם מומחיות מוכרת בתחום. AYR – עמר רייטר ז'אן שוכטוביץ ושות' ו-AOi – עבדי וקנין ושות' מייצגים דור חדש של משרדים מתמחים שהצליחו לבנות מוניטין בתחום.
כספי ושות', מטרי מאירי וכט ושות', וסלומון ליפשיץ יוסי לוי ושות' (לאחר המיזוג שלהם במרץ 2025) מופיעים בקבוצה. ש. פרידמן אברמזון ושות' ושטיינמץ הרינג גורמן ושות' מוכרים גם בתחומים נוספים.
דורון טיקוצקי קנטור גוטמן עמית גרוס ושות', המדורג 19 בדירוג הכללי, מופיע בקבוצת המובילים הבולטים. הירש-פלק ושות', וייס פורת ושות', וסאליבן תל-אביב מייצגים משרדים בעלי מומחיות מיוחדת.
המובילים: מתמחים עמוקים
קבוצת המובילים הקטנה ביותר כוללת 13 משרדים מתמחים עמוק בתחום. גולדבלט גינדס יריב, דן עופר ושות', וחדד רוט שנהר ושות' מתמחים בעסקאות ספציפיות או באזורים מסוימים.
לוסטיגמן לפלר ושות', אורן קליין חסיד גל-ים, ואפרים ויינשטיין עורכי דין מציעים שירותי בוטיק בתחום. אפרתי גלילי בן-חור צוק ושות' וגיל סולומון ושות' מתמחים גם בתחומים קרובים כמו שוק ההון.
האתגרים המורכבים של התחום
מיזוגים ורכישות הם מהעסקאות המורכבות ביותר במשפט העסקי. המשרדים צריכים להבין לעומק את התחומים העסקיים של הלקוחות, את הרגולציה הרלוונטית, ואת ההיבטים הפיסקליים של העסקאות.
התחום כולל בדיקות נאותות מקיפות (Due Diligence), ניהול משא ומתן מורכב, עריכת הסכמים ארוכים ומפורטים, והתמודדות עם רגולטורים שונים. עסקאות חוצות גבולות דורשות הבנה של מערכות משפטיות שונות ושיתוף פעולה עם משרדים זרים.
הפעילות הבינלאומית והמקומית
הכלכלה הישראלית מתאפיינת בפעילות מיזוגים ורכישות אינטנסיבית, הן מבחינת חברות ישראליות שנרכשות על ידי חברות זרות, והן מבחינת חברות ישראליות שרוכשות בחו"ל. תעשיית ההייטק היא זירה מרכזית לפעילות זו.
עסקאות יציאה (Exits) של חברות ישראליות, רכישות אסטרטגיות, מיזוגים פנימיים, ועסקאות שוק ההון מהווים חלק מרכזי מהפעילות. המשרדים צריכים להיות מוכנים לטפל בעסקאות שונות בגדלים שונים – מעסקאות של מיליוני שקלים ועד למיליארדים.
טכנולוגיות חדשות ושינויים בתחום
התחום מתמודד עם שינויים טכנולוגיים כמו שימוש בבינה מלאכותית לבדיקות נאותות, פלטפורמות דיגיטליות לניהול עסקאות, וקריפטו-אסטים שיוצרים סוגיות חדשות. המשרדים המובילים משקיעים בטכנולוגיות חדשות כדי לשפר את היעילות ולהפחית את הזמנים.
כמו כן, שיקולי ESG (Environmental, Social, Governance) הופכים לחשובים יותר בעסקאות, וגורמים למשרדים להתמחות גם בתחומים אלה. הרגולציה הגוברת בתחום ההגבלים העסקיים יוצרת גם אתגרים נוספים.
מגמות עתידיות בתחום
התחום צפוי להמשיך ולהתפתח עם התרחבות הכלכלה הישראלית והעמקת השילוב שלה בכלכלה הגלובלית. הפיכת ישראל למרכז טכנולוגי גלובלי יוצרת הזדמנויות חדשות לעסקאות.
מגמות כמו SPAC-ים, עסקאות פרטיות גדולות יותר, ופעילות מוגברת בתחומי הפינטק והקליימטק יוצרות צורך במומחיות חדשה. המשרדים המובילים נדרשים להתעדכן ולהתמחות בתחומים החדשים הללו.
הדירוג המלא – פילוח לפי קבוצות
קבוצת העלית (19 משרדים)
המשרדים המובילים בתחום המיזוגים והרכישות:
- EBN – ארדינסט, בן נתן, טולידאנו
- אגמון עם טולצ'ינסקי
- ארנון, תדמור-לוי
- ברנע ג'פה לנדה
- גולדפרב גרוס זליגמן
- גורניצקי GNY
- הרצוג פוקס נאמן
- וקסלר ברגמן
- ליפא מאיר ושות'
- מיתר | עורכי דין
- נשיץ ברנדס אמיר ושות'
- פירון משרד עורכי דין
- פישר (.FBC & Co)
- ש. הורוביץ ושות'
- שבלת ושות'
- GT-גרינברג טראוריג
- אפשטיין רוזנבלום מעוז (ERM)
- עמית, פולק, מטלון ושות'
- צמח שניידר ושות' עורכי דין
מובילים בולטים (15 משרדים)
משרדים בעלי מומחיות מוכרת בתחום:
- AOi – עבדי וקנין ושות' עורכי דין
- AYR – עמר רייטר ז'אן שוכטוביץ ושות'
- כספי ושות'
- מטרי מאירי וכט ושות', עורכי דין
- סלומון ליפשיץ, יוסי לוי ושות'
- ש. פרידמן, אברמזון ושות'
- שטיינמץ, הרינג, גורמן ושות'
- דורון טיקוצקי קנטור גוטמן עמית גרוס ושות'
- הירש-פלק ושות'
- וייס, פורת ושות'
- סאליבן תל-אביב
- עדי קפלן ושות', עורכי דין
- קצנל דימנט עורכי דין
- רז, דלוגין ושות' עורכי דין
מובילים (13 משרדים)
משרדים מתמחים בתחום:
- גולדבלט גינדס יריב – חברת עו"ד
- דן עופר ושות', עורכי-דין
- חדד רוט שנהר ושות'
- לוסטיגמן לפלר ושות'
- אורן קליין חסיד גל-ים, עורכי-דין
- אפרים ויינשטיין עורכי דין
- אפרתי גלילי בן-חור צוק ושות'
- גיל סולומון ושות'
- גרנות שפייזר עורכי דין
- הורביץ, אבן, אוזן ושות'
- י. בן-דרור עורכי דין
- שלמה כהן ושות'- עורכי דין ומגשרים
- שנקר-לקס ושות', משרד עו"ד
ניתוח מעמיק של הדירוג
הדירוג בתחום המיזוגים והרכישות מגלה תמונה של תחום אליטיסטי ומרוכז. עם 47 משרדים בסך הכל, זהו אחד התחומים עם הכי פחות משתתפים, מה שמעיד על הקושי להתמחות בתחום ועל הצורך במומחיות גבוהה.
הריכוז של 19 משרדים בקבוצת העלית מתוך 47 (כ-40%) הוא הגבוה ביותר מכל התחומים. זה מעיד על התחרותיות הקיצונית בתחום ועל כך שרק המשרדים הטובים ביותר יכולים להתחרות על העסקאות הגדולות והמורכבות.
נוכחותם של כל המשרדים הגדולים בקבוצת העלית מעידה על החשיבות הכלכלית העצומה של התחום. עסקאות מיזוגים ורכישות מניבות הכנסות גבוהות למשרדים ודורשות צוותים גדולים ומומחיות רחבה.
התחום מתאפיין גם בכניסה של משרדים בינלאומיים וביצירת שותפויות אסטרטגיות, מה שמעיד על הגלובליזציה של השוק הישראלי והצורך במומחיות בינלאומית.