סערה פנימית מטלטלת את יסודות לשכת עורכי הדין בישראל. מחוז ירושלים, אחד המחוזות המרכזיים והמשפיעים, נוקט צעד חריג ופונה לבג"ץ בבקשה להצטרף כמשיב לעתירה נגד "חוק מילביצקי" – אך באופן מפתיע, כדי לתמוך בחוק. מהלך זה, העומד בניגוד מוחלט לעמדת הלשכה הארצית והעומד בראשה, עו"ד עמית בכר, חושף מחלוקות עמוקות ומעורר האשמות קשות, כולל איום מרומז מצד מנכ"לית הלשכה הארצית כלפי מנכ"לית המחוז בדבר "הפרת אמונים". השבר הנוכחי אינו רק סוגיה משפטית-ארגונית, אלא טומן בחובו פוטנציאל להשפיע על עורכי הדין בכל רחבי הארץ, מתל אביב ועד באר שבע, ומעלה שאלות נוקבות על עתידה של הלשכה.
חוק דמי החבר החדש: נקודת המחלוקת המרכזית
בלב הסערה עומד החוק שיזם ח"כ חנוך מילביצקי (הליכוד), שאושר בכנסת בינואר האחרון. החוק, שמטרתו המוצהרת היא הפחתת נטל דמי החבר על עורכי הדין והגברת השקיפות התקציבית, קובע הפחתה של 20% בדמי החבר השנתיים. בנוסף, הוא מורה על העברת רוב נתחי התקציב לידי המחוזות, אשר ינהלו אותם באופן עצמאי. הלשכה הארצית, לעומת זאת, תיוותר עם שביעית בלבד מהתקציב הכולל, כאשר הכספים ייועדו בעיקר לפעילויות החובה המוגדרות בחוק.
ההנהגה הארצית של הלשכה, בראשות עו"ד עמית בכר, רואה בחוק זה מהלך שנועד "להחליש, לפגוע ולשתק" את פעילותה. לטענתם, החוק סותר את הוראות חוק לשכת עורכי הדין הקיים, המקנה למועצה הארצית את הסמכות לנהל את הלשכה. ללא תקציב הולם, טוענים בלשכה הארצית, יכולת הניהול וההשפעה שלה תיפגע אנושות. על רקע זה, עתרה המועצה הארצית לבג"ץ נגד החוק.
מחוז ירושלים: תמיכה מפתיעה בחוק והתנגשות חזיתית
בניגוד גמור לעמדת ההנהגה הארצית, ועד מחוז ירושלים, בראשות עו"ד ארז צ'צ'קס, סבור כי החוק החדש דווקא יטיב עם לשכת עורכי הדין ועם ציבור עורכי הדין. לקראת ישיבת ועד המחוז בנושא, פרסמה היועצת המשפטית של הלשכה הארצית חוות דעת, בה קבעה כי ועדים מחוזיים כפופים למועצה הארצית ואינם רשאים לפעול בניגוד להחלטותיה. לדבריה, כל עמדה שיוגש מטעם מחוז שתסתור את עמדת המועצה הארצית תיחשב כ"פעולה בחריגה מסמכות" וחסרת תוקף.
למרות האזהרה, ועד מחוז ירושלים קיים הצבעה, בה תמכו 17 חברים במהלך, שלושה התנגדו ושניים נמנעו. ההחלטה לתמוך בחוק הובילה להסלמה מיידית. מנכ"לית הלשכה הארצית, עו"ד אושרת תגר, זימנה את מנכ"לית מחוז ירושלים לשיחת בירור. במקביל, עם התקדמות הגשת הבקשה לבג"ץ מטעם המחוז, שלחה מנכ"לית הלשכה הארצית מייל חריף למנכ"לית מחוז ירושלים, בו הזהירה: "לא תוגש עמדה לפני השיחה בינינו, שכן אראה בכך ניצול ציני של משאבי הלשכה והפרת חובת אמונים".
בבקשה שהוגשה לבסוף לבג"ץ, טען מחוז ירושלים כי "תיקוני החקיקה… ראויים, נכונים ונדרשים להתנהלות התקינה של הלשכה". עוד נטען כי העברת השליטה התקציבית למחוזות מוצדקת, שכן ראש הלשכה הנוכחי, עמית בכר, "עושה בהם שימוש לקמפיינים פוליטיים". לשיטתם, "המחוזות הם ליבה הפועם של לשכת עורכי הדין, הם שמעניקים את השירות הבסיסי והנדרש לעורך הדין באופן ישיר… ללא קשר לעמדה פוליטית כזו או אחרת".
חילופי האשמות קשות: בכר מול צ'צ'קס
העימות לא נותר רק במסדרונות הלשכה או בכתבי הטענות. ראש לשכת עורכי הדין, עמית בכר, טען כי "רוב עצום מקרב עורכות ועורכי הדין בישראל בחר בי ובחבריי להנהגת לשכת עורכי הדין, כדי לשמור על עצמאות מערכת המשפט והדמוקרטיה ולקדם את מקצוע עריכת הדין". בכר הוסיף: "אנחנו לא נירתע לא משר המשפטים יריב לוין, לא מחבר הכנסת שמחה רוטמן ולא מכל מי שמוכנים לשמש ככלי משחק בידיהם". הוא רמז כי המאבק שהוביל לבחירת נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית הוא שהבטיח את "עליונות החוק והאינטרס הציבורי מול כל מחריבי הדמוקרטיה". גורמים בלשכה הארצית אף טענו כי המהלך של מחוז ירושלים הוא חלק ממאבק רחב יותר בין בכר לשר המשפטים לוין, והאשימו את עו"ד צ'צ'קס בשיתוף פעולה עם השר.
מנגד, יו"ר מחוז ירושלים, עו"ד ארז צ'צ'קס, לא נותר חייב ותקף בחריפות את בכר. "הניסיון הנלוז לטפול האשמות שווא על מנכ"לית ועד מחוז ירושלים, הוא עוד דוגמה להתאמת מציאות מדומה לגרסה מטעה מבית היוצר של ראש הלשכה ועוזריו", אמר צ'צ'קס. הוא הדגיש כי מנכ"לית המחוז אינה גורם נבחר אלא מבצעת מדיניות, וכי על בכר לפנות אליו ישירות. "התנהלות זו של ראש הלשכה, קרי שימוש במנגנון על מנת לתקוף פוליטית גורמים בלשכה כמו יו"ר ועד מחוז ירושלים, פסולה, אסורה ולצערנו הפכה במהלך הקדנציה של ראש הלשכה לשגרת עבודה של ממש", הוסיף צ'צ'קס, וסיכם בטענה כי "טובת עורכי הדין מעולם לא הייתה ולצערנו גם לא תהיה נר לרגליו של עמית בכר".
עמדת מנכ"לית הלשכה הארצית וההשלכות המשפטיות
מנכ"לית הלשכה הארצית, עו"ד אושרת תגר, מסרה בתגובה רשמית כי מנהלת ועד מחוז ירושלים נדרשה לפגישה דחופה טרם הגשת העמדה, אשר "חותרת תחת עמדת הייעוץ המשפטי של הלשכה ונעשית תוך הפרה ברורה של החלטת המועצה". לדבריה, "הגשת עמדה כאמור הינה ניצול ציני של משאבי הלשכה, וככל שזו תוגש, מדובר יהיה גם בהתנהלות פסולה מצד עובדת המנגנון… והפרה חמורה של כללי המנהל התקין". היא הדגישה כי הלשכה "לא תאפשר התנהלות החורגת מסמכות וערכיה, והיא תפעל בנחישות לשמור על תקינות ההליך ועל אמון הציבור".
בג"ץ קבע דיון בעתירה המרכזית נגד החוק ל-30 ביוני. במסגרת דיון זה תיבחן גם בקשתו של ועד מחוז ירושלים להצטרף להליך.