מליאת הכנסת אישרה ביום שני, בקריאה ראשונה, הצעת חוק שתקצר את תקופת ההתמחות בעריכת דין מ-18 חודשים ל-12 חודשים. ההצעה, שזכתה לתמיכה פה אחד של 23 חברי כנסת ללא מתנגדים, נועדה להקל על מתמחים נוכח יוקר המחיה, ולאפשר להם להשתלב מהר יותר בשוק העבודה כעורכי דין מוסמכים. כעת, ההצעה תעבור לדיון בוועדת החוקה לקראת קריאות שנייה ושלישית.
רקע: מעבר מהוראת שעה לחקיקה קבועה
הצעת החוק מבקשת להפוך להסדר קבוע את הוראת השעה שהונהגה ביולי 2024, ואפשרה קיצור זמני של תקופת ההתמחות. המהלך זכה לתמיכה רחבה בקרב לשכת עורכי הדין, גורמים במערכת המשפט וחברי כנסת, שראו בו צעד הכרחי להתאמת תהליך ההכשרה למציאות הכלכלית והמקצועית הנוכחית.
בדברי ההסבר להצעה נכתב כי הקיצור מתחשב במספר שיקולים מרכזיים:
- איכות ההתמחות: אורך התקופה אינו משפיע בהכרח על איכות המטלות המקצועיות שמבצעים המתמחים, שכן רוב המיומנויות נרכשות בשלב מוקדם של ההתמחות.
- מצב כלכלי: שכרם הנמוך של מתמחים, לצד יוקר המחיה הגבוה, מקשה עליהם להתקיים במהלך 18 חודשי ההתמחות.
- כניסה לשוק העבודה: קיצור התקופה יאפשר למתמחים להתחיל את קריירת עריכת הדין מוקדם יותר, תוך נטילת אחריות מקצועית במסגרת עבודה מעשית.
היתרונות: התפתחות מקצועית ותועלת כלכלית
הצעת החוק מדגישה כי תקופת התמחות של 12 חודשים מספיקה כדי להקנות למתמחים את הכישורים הדרושים לעיסוק בעריכת דין, תוך שמירה על רמת מקצועיות גבוהה. היא מאפשרת למתמחים להפיק ערך משמעותי מההכשרה, תוך צמצום הנטל הכלכלי הכרוך בתקופה ארוכה של שכר נמוך.
בנוסף, המהלך צפוי לתרום להתפתחותם המקצועית של עורכי דין צעירים, שיוכלו להתחיל לעבוד כעצמאים או כשכירים מוקדם יותר. הדבר עשוי גם להגביר את התחרות בשוק עריכת הדין, ולסייע בהורדת מחירי השירותים המשפטיים לציבור.